3 Kasım 2009 Salı

Blog ve Web Sitesi Arasındaki Ciddi Farklar

Gönderen Lavinya Öz.


1.Web siteleri durağandır. Sitenin çoğu bölümü değişmez, aynı kalır. Oysaki bloglar dinamiktir ve haftada bir kaç kez yenilenir.
2. Web sitelerini yayınlamak için teknik bilgi veya bu işten sorumlu bir webmaster gerekir. Dolayısıyla web sitesi yayınlarken zamanınızın bir bölümünü teknik uğraşılara ayırmanız gerekebilir. Oysaki blog yayınlamak için teknik bilgi gerekmez. Birçok blog aracı sıfır teknik bilgi ile yayın imkânı sunar. Bundan dolayı bütün zamanınızı içerik oluşturmaya yöneltebilirsiniz.
3. Web siteleri durağan başlıklar ile bölünür. Fakat bloglar tarihler ile bölünür. Bir gazete gibi en son haber en üste gelecek şekilde biçimlenir.
4. Web siteleri güncellendiği zaman okuyuculara haber verilmez. Fakat bloglar güncellendiğinde RSS ile okuyuculara bildirim yapılır. Böylece daha önceden gelen okuyucu tekrar sitenize gelir ve bağlılık sağlanır.
5. Arama motoru örümceklerinin web sitelerini tarama sıklıkları uzundur. Hâlbuki bloglar çeşitli ping servisleri sayesinde arama motorları tarafından çok sık taranır. Bloga eklediğiniz bir yazıyı dakikalar içinde arama motorlarında görebilirsiniz.
6. Durağan web sitelerinde webmaster ile okuyucular arasında iletişim kurmaz. Fakat bloglar yorumlar, geri izlemeler, linkler ile okuyucular ile sıkı bir iletişim içindedirler.
7. Web sitelerinin bölümleri birbirinden farklı tasarımı olan sayfalardan oluşabilir. Fakat bloglardaki sayfalar genellikle tek bir tasarımdan oluşur.
8. Web siteleri değiştiğinde eski içerik yayından kaldırılabilir. Hâlbuki blog mantığında hiç bir yazı silinmez, istenildiğinde arşivden ulaşılabilir.
9. Web sitelerindeki içeriğin kimin tarafından oluşturulduğu her zaman açık değildir. Hâlbuki bloglarda içeriği oluşturan kişi açıkça ortadadır. Siz bir pazarlama uzmanı, şirket yetkilisi veya bir webmaster ile değil bir insanla muhatap olduğunuzu bilirsiniz.
10. Sonuç olarak web siteleri ile bloglar arasındaki farkı gazete ve köşe yazarı arasındaki farka benzetebiliriz. Gazete haber verir, bilgilendirir. Köşe yazarı ise yorumlar, olayların farklı yönlerini gösterir, uyandırır!
http://www.selcukhoca.com/web-sitesi-ile-blog-arasindaki-ciddi-farklar/

...
Blog??? Site???
Ben merak ettim, Gogobabaya sordum, bu gayet açıklayıcı yazıyı da o gönderdi sağ olsun. Aslında üç yazı gönderdi fakat benim işime bu geldiği :D için bunu sunuyorum.
Belki başka merak edenlerde vardır diye ;)
Saygılarımla
Lavinya Öz.

9 yorum:

Özgür dedi ki...

Benim gibi teknik bilgisi kısıtlı olan ve genellikle kendine ait şeyleri paylaşan insanlar için blog sitesi biçilmiş kaftan.
Ben bütün arama motorlarına falan kapattım arayanın bulmak için biraz uğraşması gerekecek. Blog tanıtımı yapan bir iki siteye kaydettim ama, oralardan da 30 kadar izleyici geldi. Size de tavsiye ederim. :D

GoGoBaBa dedi ki...

Aslınfa Site, Forum, Blog diye 3 ana artere ayırmak daha doğru ( Blog'lar bile kendi aralarında farklılıklar gösterip bu Blog'mudur dedirtebiliyor). Site ve Forum kavramlarıda karıştırılıyor maalesef. Ama kesinlikle farklılıklar , keskin çizgiler var. Banu Alkan'ında rol aldığı bir reklam vardı, banada "site kurmak" temalı anımsayabilinir. Web sitesi kurulumu daha darklı. Blog oluşturmak şimdilerin en kolay ve basit vede popüler çözümü. Hiçbir bilgisi olmayanlar artık BLOG, SİTE ve FORUM kurabiliyor. Aslında ben seviniyorum, benden web site tasarımı için para isteyenler sebebiyle vede bu istedikleriniz olmaz diyenler için başladım , tabiri caiz ise "denize yüzme bilmeden atladım" çoğu ben bunu yapamam dediklerini yapıp hani olmaz idi dedim. BLOG o sebeple daha mantıklı çözüm geldi. Şimdi diyeceksiniz ki Joomla, drupal ilede harika web siteleri yapılıyor hemde BLOG mantalitesi de eklenerek. Ama Drupal da pek bilinmeyen ama çözüm olacak bir yenilik.

tekerlekli sandalyeli bir arkadaşın şu blog'una bakınız mesela http://www.simtoalev.com/
Alan adı var diye site sanılmasın, en dip notunda yazar
Copyright © 2009 - Simto Alev
Bu site WordPress ile hazırlanmış ve Design Disease'in hazırladığı Illacrimo Teması
kullanışmış ve tema üzerinde ufak değişiklikler yapılmıştır.
http://wordpress.com/ ggenelde nerde bir yararlı şey arasanız bunun üzerinden yapıldığını görürsünüz.
WordPress.com » Get a Free Blog Here
diye yazınca aa bu BLOG'muş dedirtir.

Artık eski kalıplar değişti:
Tasarımdan çok rağbet görecek içerik hazırlayabilmek sitenin okunabilmesine çok daha fazla yarar sağlayacaktır.

İşi biraz kapan BLOG'dan web sitesi kurmaya karar verir. Sonrada tasarım bilgisini programcılık meziyetlerini geliştir ise o zaman kaliteli WebSitesi kuruverir.

Ama ilk senin bana danışıp (belki başkalarınada ) senle irtibaşlaşıp ne amaçlıyorsuna yazdıklarını görünce direkt olarak BLOG kurulması senin işini görecek idi. En kolayı diye değil, en ideali diye; yönlendirmem BLOG'a oldu. Beraberce ana hatlarını kurduk, kabasını yaptık, ben artık misyonumu tamamlamış idim, biliyorum denize attım seni ama en güzel başa çıkmak idi, kendi başına yapmanın zevkine varasın diye.

Hep derim ya " balık verip açlıktan birkaç gün kurtarmaktan ise, balık tutmasını gösterip hep tok olmanı sağlamaktı" amaç. Sen artık balık tutmayı aşıp güzel lezzetli yemekler döktürme aşamasına geldin.

Hadi hayırlısı, kolay gelsin... ( zewklidir bu uğraşlar, yada severek yapılırsa lezzeti artar)

saygı ve sevgilerimle...
g.

Lavinya Öz. dedi ki...

lonely :) "blog tanıtımı" yapan şu bir iki sitenin adresini ver bakalım :)

Saygıyla

Özgür dedi ki...

www.bloxoo.com
www.blogcatalog.com
www.editorya.com
Benim üye olduklarım bunlar. Blogu kayettikten sonra aktivasyonu bir iki haftayı bulabiliyor. Bir de bunların widgetları var. Html kodlarını siteden kopyalayabilirsin. kopyalayıp blogunun bir köşesine ekleyince daha çabuk aktive ediyorlar. Açıklamaları yazıyor zaten sitelerinde. :D
Bir de ne kadar çok blog takip edip ilgilenirsen gelen giden de o kadar çok oluyor. :D

Lavinya Öz. dedi ki...

Sağ olasın kardeşim ;)

Adsız dedi ki...

I just love your weblog! Very nice post! Still you can do many things to improve it.

Lavinya Öz. dedi ki...

@Adsız

Very thankyou for your compliment :)
Yes, You are right; about my weblog's improve it.

:)

Slowly slowly,
I will improve it ;)

Adsız dedi ki...

Of course, what a great site and informative posts, I will add backlink - bookmark this site? Regards, Reader.

Lavinya Öz. dedi ki...

@Adsız

Very good idea :)
Thank you...

What is your name and where are you from?
Are you understand my writing?
Are you understand Turkish?



(Sory, my english not good!)