3 Mart 2010 Çarşamba

Film Tavsiyeleri-4/KAR ve KAPLAN

Gönderen Lavinya Öz.

“Hayat Güzeldir” filminde kazandığı Oscar ile tanınan Roberto Benigni’ nin hem yönetip hem senaryosunu Vincenzo Cerami ile beraber üslendiği hem de müthiş bir performans sergilediği 2005 yapımı “Kar ve Kaplan” filmini herkesin en az bir kez izlemesi gerektiğini düşünüyorum.



IMBD puanı(6.9/10) nı kesinlikle çok az bulduğum bu film; izlediğim filmler içinde beni hem katıla katıla güldüren hem de hüngür hüngür ağlatan tek filmdir.


Filmde şiirsel bulduğum yanlar da mucize olarak nitelendirdiğim yanlar da mevcut.


Roma, şiir ve şair üçlemesi ancak bir kitapta birleşirse; okurken bana keyif verirdi fakat bu filmden aldığım keyfe; ancak izlerseniz ya da izlemişseniz hak verirsiniz.


Attilio(Roberto Benigni) kendi dünyasında şiirlerle yaşayan şair bir karakter ve bir üniversite de okutmandır, Attilio’nun hayallerini süsleyen ve evlenmek istediği kadın olan Vittoria(Nicoletta Braschi ) da edebiyat dünyasındandır ve son çalışması; Iraklı bir şairin(Jean Reno) biyografisini yazmaktır.


Attilio; edebiyat dünyasında hatırı sayılır bir isimken Vittoria’nın dünyasında;
hiç bir şey ifade etmemektedir. Attilio’nun tüm sevimliliğine ve aşkına karşı Vittoria mümkün olan en soğuk tavrıyla cevap vermektedir.
Sene 2003; Bağdat’ da savaş başlamak üzere ve Iraklı şairimiz bu sırada topraklarında olmak istemektedir. Bu üç kişi bir şekilde kendilerini Bağdat da bulur. Attilio hiçbir konumda umudunu yitirmeyen ve umutlarına, her ne olursa olsun yeşermeye devam edecek suyu sunabilen biridir. Aynı tutumu Bağdat da Vittoria ya karşı da sergiler. “Gerçek Sevgi” nin ne demek olduğunu bizlere bir kez daha düşündürecek tecrübeler yaşayacaktır(bu kısımları çok fazla anlatarak filmin büyüsünü bozmak niyetinde değilim :) )
Roberto Benigni’nin senaryoda ve yönetimde sona kadar başarılı bir şekilde sakladığı çok şık bir giz var. Bu şıklığı görmek için de izlemekten başka çareniz yok!
Filmde Roberto Benigni’nin baş rolü paylaştığı isim olan Nicoletta Braschi; 1983 yılında “Tu mi turbi” filminin çekimleri sırasında tanıştışıp evlendiği gerçek karısıdır.
Filmde de Attilio Vittoria ile evlenmek istemektedir fakat Vittoria’nın Attilio ile evlenebilmesinin tek bir şartı vardır:
Attilio’nun yazmış olduğu son kitabı “The Tiger and the Snow” a bir gönderme yapar ve ona der ki;
“Seninle ancak; Roma’da bir kaplanın üzerine kar yağdığı gün evlenirim”
Belki de bu mucizevî şart gerçekleşecek bir ortam bulacaktır.
İZLEYİN!

1 yorum:

gizem dedi ki...

Filmin tek güzel yanı, Attilio’nun çocuklarına ve öğrencilerine neden şair olduğunu, şairliği anlattığı kısımlardı.Ancak genel olarak boş,saçma bir film, olmasa da olurmuş. Aceleye gelmiş sanki.:D Roberto Benigni'nin hareketleri, mimikleri beni acayip sıkıyor zaten:)) Hayat Güzeldir’in yanına bile yaklaşamaz.