29 Eylül 2010 Çarşamba

The Crow(Karga)- 1994

Gönderen Lavinya Öz.

Klasiklerimin arasından bir film daha, nasıl olur da bu filmi kaleme almakta bu kadar gecikirim? :)
Çok özel bir intikam filmi.

15 Milyon dolarlık bir bütçe ile çekilen ve 50 milyon dolarlık hâsılat yapan bu unutulmaz film; unutulmaz pek çok hayal ve gerçek ile dolu.

Alex Proyas’ ın yönettiği film; Bruce Lee’ nin oğlu Brandon Lee’ yi başarılı bir başrol performansı ile seyre sunuyor. Bu film; Brandon Lee için kim bilir daha nice filmlere ve karakterlere kapı açacaktı fakat babası ile aynı üzücü kaderi paylaşarak bu filmin çekimleri sırasında hayata veda etti. Filmin geri kalanı ise bilgisayar ortamında tamamlandı. Bence Brandon Lee bu film ile ölmedi ölümsüzleşti.

Orijinal adı “The Crow” olan film, bazı yerlerde, gereksiz yere orijinalliği bozularak, alakasız bir şekilde “Ölümsüz Aşk” olarak da geçmektedir.





Halen bile aynı keyifle izlenen bu filmin babası James O’Barr dır. James O’ Barr; tüm “The Crow” gotik çizgi serilerinin çizeri olup 80’ li yılların sonunda film yapımcısı Jeff Most tarafından keşfedilip, film yapımı için 1500$ gibi komik bir ücret önerilmiştir.

Filmin müzikleri  oldukça sert seçilse de (Graeme Rovell) seçili  parçalar konuyla ve görüntülerle tamamen örtüşmekte. New Age tarzı müzik yapan Cure’un,  BURN isimli parçası,  filmi izlemeseniz de izlemişsiniz etkisi bırakacak kadar iyi bir tercih.

Eric Draven(Brandon Lee)  ve nişanlısı Shelly Webster’in bir grup serseri tarafından hunharca öldürülmesinin ardından geçen bir sene sonra bir gece Eric bir karga tarafından tekrar dünyaya gelir ve kendilerini öldürenlerden intikamını almaya başlar. Konusu bu kadar basit görünse de film; gerek başarılı çekimleri, gerek senaryonun backgroundu, gerek barındırdığı trajik gerçekleri ve seçilen müzikler ile kesinlikle İZLENESİ bir filmdir. 

Filmdeki unutamadığım sahnelerden biri de;  Eric’in cadılar bayramında özgür ve gerçek  olarak sokaklarda dolaştığı o ağır çekim anlardı.


“The Crow”  hakkında genel bilgiler:


 *The Crow tüm zamanların en çok satan bağımsız siyah beyaz çizgi romanıdır.
 * The Crow birçok dile çevrilmiş ve dünya üzerinde çeyrek milyondan fazla kopya satmıştır.
 * James O’Barr, Fransa’da düzenlenen Uluslararası Çizgi Roman Festivalinde ödül alan ikinci Amerikalı olarak tarihe geçmiştir.
 * The Crow filmi çoğu listede gelmiş geçmiş en iyi çizgi romandan filme uyarlaması olarak gösterilmektedir.

Yazımın başında “nasıl olur da bu filmi kaleme almakta bu kadar gecikirim?” dedim ama ikinci kere düşündüm de “aslında bu iyi bir zamanlama” :) çünkü duydum ki 2011 de “The Crow” , künyesi:

Oyuncular: Ethan Peck ,  David Astone

Yönetmen: Stephen Norrington

Senaryo: Nick Cave ,  Stephen Norrington ,  James O\'barr

Olmak üzere tekrar çekilecekmiş.
Benim için ilki kadar orijinal ve unutulmaz olamayacağı kesin ama yine de seyrederim.

Efsanenin adı için ;)

Saygılarımla
Lavinya Öz.