9 Ağustos 2010 Pazartesi

Limitsiz ADSL tarihe karışıyor !

Gönderen GoGoBaBa

Limitsiz ADSL tarihe karışıyor !


Geçtiğimiz günlerde yıllardır ayak diredikleri "Yalın ADSL" uygulamasını hayata geçirmek için ilk adımları atan ve tarifeleri açıklayan Türk Telekom ve TTNet, bu sistemde uygulayacakları nisbeten yüksek fiyatlar yüzünden tepki çekmişti. Firmanın yapmaya hazırladığı yeni tarife değişiklikleriyse yeniden tartışma ve kullanıcılar arasında memnuniyetsizlik yaratmaya aday.


BT Dünyası sitesinin haberine göre, Türk Telekom uygulamayı planladığı yeni tarifeleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde görüşlere açtı. 28 Ağustos'a kadar görüşe açık kalacak teklifin Eylül ayında onaylanıp hayata geçmesi planlanıyor.


Yeni teklife göre, tüm limitsiz ADSL bağlantı paketleri yeni kullanıcı alımına kapatılıyor
. Yani bundan sonra kimse, ne kadar öderse ödesin limitsiz ADSL bağlantıya sahip olamayacak. Ayrıca, tüm ADSL bağlantı paketleri yine tartışmalı bir konu olan "adil kullanım" şartları altına alınıyor. "Adil Kullanım Noktası" adı verilen veri miktarını geçen kullanıcıların hızı eskisi gibi 512 kbit/sn düzeyine indirilecek.


8 Mbit'e kadar hızı "limitsiz" iddiasıyla sunan bağlantı paketindeki "Adil Kullanım Noktası" düzeyi 15 GB yerine 25 GB olarak belirlenmiş. 16 ve 32 Mbit hızlarındaki limitsiz VDSL bağlantılar artık 50 GB sınırına sahip. Yeni açıklanan 50 ve 100 Mbit hızındaki VDSL bağlantılarsa 100 GB düzeyinde "Adil kullanım noktası" ile sınırlanacak.




Kotalı internet kullanıcıları için faturalarda bir üst limit belirlenmesi ve bu fatura limitinin aşılmaması özelliği hazırlanmış. Ancak kullanıcı bu limite dayanırsa, bir sonraki dönemde hızı 1 Mbit ile sınırlanacak.


Şu andaki kullanıcıların durumlarında ne gibi değişiklik olacağı belirtilmiş değil, ancak halen bu tarifelere tabii olan kullanıcıların eski tarifelerinden işlem görmeye devam edecekleri tahmin edilebilir.


Açıkçası, yeni açıklanan tarifelerde tüketici yararına hiç bir şey göremiyoruz. Görünen o ki limitsiz ADSL tarifelerinin tarihe karışmasıyla Türkiye'nin interneti yasaklı ve sansürlü olmanın yanında artık bir de "kısıtlı" olarak tanımlanabilecek.


Alıntıdır. darkhardware.com